Musikkvalg ved begravelser

Å velge musikk ved begravelser

Å velge musikk for begravelser er en vanskelig prosess: vårt valg av salmer skal reflektere vår tro på Gud, våre føleser for livet og våre egne følelser for den vi har mistet. Dette betyr ikke at all musikk må være trist og nedstemt: Begravelse, bør ikke bare formidle sorg men også takknemlighet over en persons liv. Deres valg av salmer og annen musikk kan reflektere dette. Føl dere derfor fri til å diskutere musikkvalget deres med prest eller kantor.

MP3 listen nedenfor foreslår musikk som passer ved begravelser, som preludium, postludium og etter kransepåleggelsen, når dere kan ønske et stykke musikk til ettertanke. Dere kan velge noe av musikken som er foreslått, men dersom det er annen musikk dere ønsker, er dere også velkommen til å diskutere dette med kantor. Han kan ikke alltid garantere at deres valg er mulig, fordi innkjøp av noter kan ta lang tid. For å høre sporene, trykk på knappen på venstre side av tittelen.

Dere kan også ha innslag med solosang eller soloinstrument i begravelsen. Dette må diskuteres med kantor eller organist, og dere må være forberedt på å betale for denne tjenesten. Dersom dere har bekjente som dere ønsker skal delta med soloinnslag, må dette avtales med kantor/organist og ikke begravelsesbyrået.

Uansett må dere huske at:

1. Dere er ansvarlig for betaling til musikere utenom organisten. Vanligvis tar de en godtgjøring for sin deltakelse.
  2. Soloinnslag som ikke står i salmebøker må dere tar opp med organisten og presten med hensyn til at musikk/tekst passer til den kirkelige handlingen.
  3. Når det gjelder video-opptak i kirken, er vi tilbakeholdne i forbindelse med sorg og savn. Vi må også respektere regler som gjelder opphavsrettigheter til tekstforfattere og komponister. I slike tilfeller blir det en ekstra kostnad.

Organisten kan lage arrangementer til dine kjæreste salmer og spille dem som preludium eller postludium.

Dersom dere har spørsmål eller trenger hjelp, så ta kontakt med kantorene så snart som mulig. Vi står til disposisjon.

Lydspor

Lydfilene er store, og det kan ta noen sekunder før musikk starter.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

JS Bach: Air

D. Buxtehude – Passacaglia

Trad. irsk (arr. Lindsten) – Amazing Grace

Albinoni/Giazotto – Adagio